• magyar
 • English
 • srpskohrvatski

Kalendárium

H K Sz Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Események ma

Nincs mára bejegyzés!

Facebook

Kapcsolatok

Levelezési cím:
21000 - Újvidék
Vojvode Mišića 1/3
+381(0)21-557-650
E-mail:office@ifikozpont.org.rs

Önkéntesek blogjai

EVS

Hogyan lehet belőlem EVS önkéntes?

Lépésről lépésre

1. lépés – Tájékozódj!

Gondold át, hogy miért szeretnél önkéntes lenni! Olvasd át a pályázati útmutatót, tájékozódj régi önkéntesektől. Ellenőrizd, hogy megfelelsz-e a részvételi kritériumoknak!

Egy EVS project nem…

 • … alkalomszerű, nem megtervezett, részmunkaidős önkéntes tevékenység;
 • … egy vállalkozásnál töltött szakmai gyakorlat;
 • … fizetett állás; az EVS tevékenység nem helyettesíthet fizetett munkaköröket;
 • … szabadidős vagy turisztikai tevékenység;
 • … nyelvtanfolyam;
 • … az olcsó munkaerő kihasználása;
 • … külföldön töltött tanulmányi vagy szakképzési időszak.
2. lépés – Találj egy küldő szervezetet!

Az EVS programban úgynevezett akkreditált küldő szervezeteken keresztül lehet részt venni, melyek az önkéntesek toborozását, felkészítését, kiutazásuk megszervezését végzik, és kapcsolatot tartanak az EVS szolgálat ideje alatt a külföldön lévő önkéntesekkel. A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ rendelkezik az önkéntesek küldéséhez szükséges akkreditációval.

Küldő szervezetet két módon találhatsz:

 • a) Kapcsolatba lépsz egy, a lakóhelyed közelében működő, már regisztrált EVS küldő szervezettel.

Vagy

 • b) Meggyőzöl egy általad ismert, fiatalokkal foglalkozó, tapasztalt civil szervezetet, hogy akkreditálja magát mint küldő szervezet.
3. lépés – Találj egy fogadó helyet!

Minden küldő szervezet egy picit másként működik, eltérő elvek alapján eltérő számú önkéntest küld külföldre. Vannak szervezetek, amelyek csak az évek során kialakult partnereikkel működnek együtt, és csak hozzájuk küldenek önkénteseket, de akadnak olyan szervezetek is, melyek bármely regisztrált fogadó hellyel szívesen alakítanak ki új kapcsolatokat. Az akkreditált fogadó szervezetek és projektjeik hivatalos adatbázisát itt találhatod meg: http://www.evsdatabase.eu

Az adatbázisban különböző szempontok szerint kereshetsz, azonban csak angol nyelven érhető el.

A legtöbb küldő és fogadó szervezet előzetesen meggyőződik arról, hogy a jelentkező mennyire azonosul az önkéntesség gondolatával és hogy mennyire elkötelezett egy rövidebb vagy hosszabb távú önkéntes szolgálat mellett.

A küldő szervezet fő feladatairól dióhéjban:

 • segédkezik a megfelelő fogadó szervezet felkutatásában és a kapcsolatfelvételben (sok küldő szervezet bevonja az önkéntest a fogadó hely keresésbe, mivel az gyakran elég időigényes munka);
 • megállapodik a kiválasztott fogadó szervezettel a Te leendő önkéntes szolgálatod részleteiről (szolgálat kezdete és vége, munkaórák, lakhatási feltételek, nyelvtanulás formája stb.);
 • pályázatot nyújt be a fogadó szervezettel közösen az önkéntes szolgálatod költségeinek fedezésére;
 • gondoskodik arról, hogy mint leendő önkéntes részt vegyél az ún. indulás előtti képzésen;
 • az egyéni igényeidhez mérten megfelelő felkészítést biztosít számodra az indulás előtt;
 • kapcsolatot tart veled, valamint a fogadó szervezettel a projekt időtartama alatt (telefon/email);
 • hazatérted után bevon a záróértékelésbe, segít az újbóli beilleszkedésben, esetleg felhasználva új ismereteidet bevon munkájába vagy egyszerűen csak az EVS népszerűsítésére kér fel.
4. lépés – Pályázat elkészítése

Ha a felek (küldő- fogadó- koordináló szervezet és az önkéntes) megállapodtak a részletekben és minden kérdést tisztáztak (leendő önkéntesként ne szégyellj olyan dolgokat is megkérdezni, mint – hol fogok lakni, ki lesz a mentorom, heti hányszor lesz nyelvórám?), benyújtják pályázatukat egyikük Nemzeti Irodájához, hogy támogatást igényeljenek az EVS projekt költségeinek fedezéséhez.

A támogatás fedezni fogja a ki- és hazautazás költségét, a biztosítást, a szállás és étkezés költségeit, a felkészítés, a nyelvtanulás költségeit és a zsebpénzt (ennek mértéke attól függ, hogy melyik országba utazol).

5. lépés – Pályázat elbírálása

A beadási határidőtől számítva körülbelül másfél-két hónapot kell várni a pályázat elbírálására és az eredmények megszületésére. A pályázat eredményéről küldő vagy fogadó szervezeted kap hivatalos értesítést, melyek tájékoztatni fognak Téged is.

Ha pályázatod támogatást nyert, küldő szervezeteddel közösen elkezdhetitek a kiutazást szervezni, intézni a biztosítást. Indulásod előtt részt kell venned egy felkészítő képzésen is, ahol találkozhatsz más, külföldre induló önkéntesekkel is és számos dologra választ kaphatsz (pl. hogyan működik a biztosítás, milyen problémákkal szembesülhetsz külföldön stb.)

Ha pályázatodat elutasították, érdemes az elutasítás indokait figyelembe véve újra beadni a módosított pályázatot a következő határidőre.

Pillanatkép

Bejelentkezés

Kérdezz

Kérdésedre szívesen válaszolunk!
Kérdésedet itt teheted fel.

Kérdésedet itt teheted fel

E-mail címed:
Kérdésed:

Támogatóink

Tagjai vagyunk: