• magyar
  • English
  • srpskohrvatski

Kalendárium

H K Sz Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Események ma

Nincs mára bejegyzés!

Facebook

Kapcsolatok

Levelezési cím:
21000 - Újvidék
Vojvode Mišića 1/3
+381(0)21-557-650
E-mail:office@ifikozpont.org.rs

Önkéntesek blogjai

Sajtóviszhang

Press Szó - 2014.05.24.

Játékosan, ám hatékonyan – így néz ki egy élménypedagógiai képzés

 

kep5

Május második hétvégéjén az újvidéki Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ egy újabb sikeres programot bonyolított le. A „Tanulj, szórakozz, barátkozz!” elnevezésű képzés ezúttal a csapatépítés tematikájára épült, figyelembe véve a szervezeten belüli kommunikáció fontosságát. A 2 napos rendezvényen a kedvezőtlen időjárás ellenére sok fiatal vett részt.

kep2

Első nap megismerkedhettünk a trénerrel, Besnyi Szabolcs személyében. Az élménypedagógia területén sok éves tapasztalattal rendelkező fiatalember az ismerkedésnek egy új oldalát mutatta be, különféle kreatív játékokkal. Mint ez gyorsan kiderült, itt nem csupán egyszerű játékokról van szó. A sok nevetés és szórakozás kellemes légkört teremtett. Vacsora után Újvidék egyik nevezetes szórakozóhelyén folytatódott a kötetlen beszélgetés.

kep6

kep1

Második nap Szabi az újonnan kialakult csapatunkat számos megpróbáltatásnak tette ki. Délelőtt folyamán több kiscsapat alakult, és teljesíteniük kellett 1-1 feladatot. A megoldáson dolgozva, kellő kommunikáció hiánya miatt egyes kiscsapatok között igen komoly konfliktushelyzetek keletkeztek. A játék végén leszűrtük a tanulságokat, és átvetítettük ezeket valós élethelyzetekre. Délután már egy csapatként kellett együttműködni egy újabb játék keretében, ahol kizárólag a megfelelő kommunikációra, rendszerességre és odafigyelésre alapozva tudtunk megoldani egy igencsak nehéznek bizonyuló feladatot. Átbeszéltük a felmerült fontos mozzanatokat, majd  a képzés ezennel véget ért. Mivel már elállt az eső, csapatunk a szerzett sikerélményeket egy kiadós péterváradi sétával koronázta meg. A vacsora után erdélyi barátaink hajnalban való hazaindulásukig egy újabb felhőtlen hangulatú estét töltöttünk együtt.

kep3

Budapesti résztvevőnk utólagos visszajelzése mindannyiunkat örömmel töltött el: „Nem volt alkalmam megköszönni a hétvégét. Örvendek, hogy megismerhettelek titeket s köszönöm szépen, hogy befogadtatok! Csak így tovább, drukkolok nektek, hogy értékes munkát tudjatok végezni a vajdasági ifjak közösségében. Szép napot! Bori.”

Zárszóként: egy ifjúsági program keretein belül mindig sokat tanulhatunk. A személyiségfejlesztés mellett egy csomó új barátság köttetik, és rengeteg meghatározó közös élmény születik. Ez történt ezúttal is. Örülök, hogy részese lehettem – úgy szervezőként, mint résztvevőként.

 kep4

Botka Csaba

 

Sajtóviszhang

Képes Ifjúság - 2013.01.16.

A sikeres pályázatírás titkai

 

 


Sajtóviszhang

Mobilitás Szakmai Portál

Pályázatíró és prtnerkereső szeminárium ÚjvidékenHasznos és különleges hétvégi élménnyel lettek gazdagabbak azok a magyarországi szervezetek, akik a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ meghívására utaztak Újvidékre, a VMIK által szervezett hétvégi képzésre és partnerkereső szemináriumra. A hétvége első napján Szabadkán, a Vajdasági Ifjúsági Fórum és a VAMADISZ vendégeként a vajdasági ifjúsági szervezetek helyzetével és terveivel ismerkedhettek meg a magyarországi fiatalok, majd este már Újvidéken folytatták az ismerkedést, a közös tréninget és a partnerkeresést. A december 14-16 között megtartott képzés fő témakörei a pályázatírás, pályázati tanácsadás, a pályázaton megnyert összeggel való elszámolás és pénzügyi tanácsadás volt, ám ami talán ennél is fontosabb, több szegedi civil szervezet (Ambitus Hagyományőrző Alapítvány, Új Lenyomat Médiaműhely, Szegedi Egyetemi Színház) találkozhatott, kapcsolatot épített és tapasztalatokat cserélt az Adáról, Szabadkáról, Székelykevéről, Topolyáról vagy éppen Újvidékről érkező vajdasági civil szervezetekkel, azok munkatársaival. Ezen megbeszélések első lépései sikeresnek bizonyultak, hiszen több közös projekt ötlet is született, illetve konkrét jövőbeni együttműködések alapjait beszélték meg a szervezetek képviselői. A Dél-alföldi régióban és a Vajdaságban dolgozó szervezetek abban is megállapodtak, a képzésnek 2013-ban lesz folytatása.

Teljes cikk


Sajtóviszhang

PannonTV

Pályázatíró képzés középiskolásoknak és egyetemistáknakA sikeres pályázatírásról szervezett háromnapos képzést a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ Újvidéken. Olyan középiskolások és egyetemisták vehettek részt a képzésen, akik valamely ifjúsági szervezetben tevékenykednek.

Az előadássorozaton nem csak a pályázatírás fortélyairól, hanem a megnyert összeggel való elszámolásról is szó volt, valamint különböző pénzügyi tanácsokat is kaptak a résztvevők. Mór Gábortól, a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ elnökétől megtudtuk, hogy már két éve foglalkoznak ilyen képzésekkel. „Állandó az utánpótlás, újabb fiatalok kapcsolódnak be a civil szervezetekbe és szükség van arra, szükség mutatkozott arra, hogy ezeknek a fiataloknak megutassuk, hogy pontosan hogyan is születnek jó projektek, később meg hogyan születnek ebből jó pályázatok.”

Teljes cikk


Sajtóviszhang

PannonTV


Sajtóviszhang

RTV - 2012. augusztus 30.

Újabb lehetőség az önkéntesek számára


Sajtóviszhang

RTV

Fesztelen


Sajtóviszhang

Magyar Szó - 2012. augusztus 20.

Hagyomány és kreativitás a Csík partján

„Szeretnéd kiélni a benned lakozó kreativitást, de még nem tudod, hogyan? Jól érzed magad barátságos fiatalok között, egy csendes zöld környezetben, ahol bármikor kedvedre lubickolhatsz? Imádod a házi ízeket, a palacsintát és a hűsítő görögdinnyét? Esténként énekelnél tábortűz mellett vagy nevetnél a fals hangokon?”…

Teljes cikk


Sajtóviszhang

Dnevnik - 2012. augusztus 15.

Prva saznanja o starim zanatima

 

Dnevnik


Teljes cikk


Sajtóviszhang

Magyar Szó - 2012. augusztus 13.

Ifjúsági Etno Tábor a Csík-partján

A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ augusztus 5-e és 12-e között immár tizenegyedik alkalommal rendezte meg az Ifjúsági Etno Tábort, amelyen mintegy negyven 16 és 30 év közötti fiatal gyakorolhatta ügyes kezű mesterek útmutatása szerint az üvegfestés, fafaragás, nemezelés, batikolás, gyöngyfűzés, lószőrékszer-készítés, korongozás művészetét…

Teljes cikk


Sajtóviszhang

BečejInfo - 2012. augusztus 11.

Omladinski etno kamp: Na Čiku je najlepše

Učesnici 11. Omladinskog etno kampa, koji se po deveti put održao na Čiku u Bačkom Petrovom Selu, večeras (subota, 11. avgust) prave zabavu povodom završetka ovogodišnjeg taborovanja.…

Teljes cikk


Sajtóviszhang

RTV

Véget ért az Etno Tábor

Tizenegyedik alkalommal szervezték meg az Ifjúsági Etno Tábort a Péterréve melletti Horgász-tanyán. Az egy hétig tartó táborban a fiatalok az ősi mesterségek fortélyait sajátíthatták el.

 


Sajtóviszhang

Magyar Szó - 2012. július 2.

Harmincnégyen ballagtak Újvidéken

Az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban pénteken este a városi iskolák magyar nyelven tanuló nyolcadikosai ballagtak. A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ a rendezvényt az idén immár negyedik alkalommal szervezte meg. Az általános iskolások ballagásának hagyománya a Petőfi kultúrházban ennél régebbi múltra tekint vissza, korábban azonban az érettségi bálokat mások szervezték.…

Teljes cikk


Sajtóviszhang

Képes Ifjúság -

Ihaj, csuhaj sokadalom, nőnapi dínomdánom!

 

 


Sajtóviszhang

Radio Srbobran - 2011. november 25.

Továbbképzés középiskolások és egyetemisták számára

Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ (VMIK) december 16-18-ig, képzést szervez középiskolások és egyetemisták számára, akik aktívan részt vesznek valamely ifjúsági szervezet munkájában. Vannak szinte az egész Vajdaság területén civil-, ifjúsági- és diákszervezetek, mégis alapvető problémává alakult ki az utánpótlás kiképzése.…

Teljes cikk


Sajtóviszhang

Vajdasági RTV - 2011. augusztus 11.

Befejeződött a tizedik Ifjúsági Etno Tábor

 


Sajtóviszhang

Képes Ifjúság - 2011. március 31.

Önkéntesen

Ez remélhetőleg csak az első része annak a sorozatnak, ami a vajdasági (magyar) civil szférát nyitja meg előttetek. Sok szervezet egy-egy fontosabb rendezvénnyel emelkedik ki éves szinten, de a többi munkájuk, ami ugyanolyan figyelmet érdemelne, nem kerül a nagyobb figyelem középpontjába. Ennek az interjúnak is ez a célja, és a többinek is az lesz, hogy bemutatkozzanak a civil fiatalok nektek, ugyancsak fiataloknak (és öregeknek is)…

Teljes cikk


Sajtóviszhang

Képes Ifjúság - 2011. március 9.

A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ sajtóközleménye

A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ március 4-én tartott sajtótájékoztatóján szó esett a szervezetről mint több éve működő nonprofit ifjúsági szervezetről, melynek céljai közt szerepel a vajdasági magyar kultúra ápolása és a fiatalság látókörének szélesítése. Ezzel kapcsolatban tájékoztatást adtak a márciusi bálról, mely március 11-én kerül megrendezésre, valamint a tisztújításról, mely január 15-én zajlott le.

Teljes cikk


Sajtóviszhang

Képes Ifjúság - 2011. január 26.

Közlemény

A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ 2011. január 15-én megtartotta évi közgyűlését, melynek során összegezte a 2010-es év munkásságát. A közgyűlésen megválasztották az elnököt, amely tisztséget 2011-ben ismételten Mór Gábor fogja betölteni. Az egyik alelnöki poszt továbbra is Ješi Adriannáé, míg a másik Varsandán Szabolcsé lett.

Teljes cikk


Sajtóviszhang

VajdaságMA - 2011. január 19.

Közlemény

A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ 2011. január 15-én megtartotta évi közgyűlését, melynek során összegezte a 2010-es év munkáját. A közgyűlés döntése szerint az elnöki tisztet a 2011-es év folyamán ismételten Mór Gábor fogja betölteni. Az egyik alelnöki poszt továbbra is Ješić Adrianáé, míg a másik Varsandán Szabolcsé lett. Az elnökség még további két tagot számlál, Patarica Tímea és Kalapáti Szabrina személyében. A közgyűlésen ismertetésre és elfogadásra került a 2011-es programterv, mely tartalmazza a bálak és a tábor megszevezését, az EVS elnevezésű projekt megtervezését és a pályázat- és ösztöndíj figyelő adatbázis működtetését.

Teljes cikk


Sajtóviszhang

Magyar Szó - 2010. augusztus 17.

Régi mesterségek vonzásában

Hosszú évek során egyedivé és utánozhatatlanná nőtte ki magát ez a „vándorrendezvény”. Az eredetileg Temerin és Szőreg között levő Hevér-tanyán, majd a péterrévei Horgász-tanyán megszervezett tábor idén Topolyára, a Mezőgazdasági Iskola udvarába került.

Az augusztus 10-étől 17-éig tartó tábort a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ támogatásával tartották meg. A szervezők ezúton szeretnének köszönetet mondani a szponzoroknak, valamint mindazoknak, akik a segítségükre siettek, és egyúttal sajnálatukat is kifejezik, hogy Topolya önkormányzata semmivel sem járult hozzá az egyhetes tábor lebonyolításához. A fiatalokból, főként egyetemistákból álló csoport egyébként valóban kitett magáért: a délelőtti és délutáni csoportmunkákhoz régiónk legkiválóbb szakembereit, a szabadidős foglalkozásokhoz kellékeket, finom reggelit, ebédet és vacsorát biztosítottak, továbbá aprólékosan kidolgozott napirendet készítettek. Ezalatt az egy hét alatt jutott idő a kézműves mesterségek elsajátítására, a lovaglásra, a gitározásra, a tűzzsonglőrködésre, sőt az ismerkedésre, az önfeledt barátkozásra és a csoportos fürdőzésre egyaránt. A táborlakók tisztálkodási lehetőségei is megfelelőek voltak, és a rendkívüli szerencsének tudható be az is, hogy a sátortábor helyét az iskolaudvarban, az állandó hűvöst adó fák alatt jelölték ki. És – ami a legmeglepőbb – mindezt csak négyezer dinárért. A sátorozók külön örvendhettek az időjárási viszonyonyok alakulásának is, mert – a magas páratartalom és a tikkasztó meleg ellenére – környéküket szinte mindennemű csapadék elkerülte.

Teljes cikk


Sajtóviszhang

Képes Ifjúság - 2010. március 9.

Újra akcióban a VMIK

Első gondolatunk ellenére a 2010 március 5-én, az újvidéki Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben megrendezésre került Nőnapi bál nem csak egy újabb tradícionális összejövetel.

Lényegretörőbb célok is vannak mögötte, mint az egyébként nem mellékes női függetlenség megünneplése. A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ céljai között szerepel a Vajdaság különböző pontjain élő ismerkedni, táncolni vágyó magyar fiatalok összegyűjtése.

Teljes cikk


Sajtóviszhang

Magyar Szó - 2009. november 28.

Aktív fiatalok képzése

A VMIK (Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ) képzést szervez olyan középiskolások és egyetemisták számára, akik aktívan részt vesznek valamilyen ifjúsági szervezet munkájában.

A képzés témája: önismeret, kommunikáció, problémamegoldás, konfliktuskezelés, csapatépítés, pénzügyek és pályázatírás. Helyszín: Újvidék, a VMFK tudósklubja (Vojvode Mišića 1/III.). A képzés 2009. december 4-től 6-ig tart, 4-én 16 órakor kezdődik és 6-án 16 órakor fejeződik. A résztvevők száma korlátozott, ezért csak olyan egyének jelentkezését tudják elfogadni, akik a képzés teljes időtartama alatt vállalják a maradéktalan és aktív részvételt. A részvételi díj: 1000 Din, jelentkezési határidő: december 1. A kitöltött jelentkezési lapokat az office@ifikozpont.org.rs e-mail címre várják, amennyiben bármilyen kérdésed van, fordulj Mór Gáborhoz (064/22-19-756064/22-19-756), vagy Nagy Mélykúti Zoltánhoz (063/11-55-317063/11-55-317)!

Teljes cikk


Sajtóviszhang

Magyar Szó - 2009. június 25.

Ezek voltunk mi

A Petőfi Sándor MME virággal és léggömbbel díszített nagytermében június 19-én 40 újvidéki magyar ajkú, általános iskolát végzett diák rendezett hagyományos ballagási műsort a következő mottóval, versidézettel:

„Útjaink százfelé válnak,
De szívünk egy célért dobog,
Nekivágunk a küzdelmes mának,
És épít karunk egy szebb holnapot.”
(Arany János)

Teljes cikk


Sajtóviszhang

Magyar Szó - 2009. március 9.

Elkészültek a tervek

A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ (VMIK) fennállása óta számos szórakoztató, illetve művelődési rendezvényt szervezett a vajdasági magyar fiataloknak. Idén is megszervezik az idáig hagyományossá vált ifjúsági bálokat Újvidéken, az ifjúsági etnotábort Péterrévén, valamint felelevenítik a nyolcadikosok ballagásának megünneplését szintén Újvidéken, ami az utóbbi években rendre elmaradt. Újdonság számukra az európai önkéntes szolgálatban való részvétel, ami a brüsszeli Youth In Action program egyik alprogramja. A részleteket Mór Gábor, a szervezet elnöke meséli el.

Teljes cikk


Sajtóviszhang

Magyar Szó - 2008. november 11.

Telt ház az ifjúsági bálon

Az újvidéki Petőfi Sándor MME nagytermében pénteken este telt ház volt a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ által szervezett ifjúsági bálon. Mintegy 400 vendég szórakozott, akik Vajdaság különböző helyiségeiből érkeztek.

A VMIK ugyanis ingyenes autóbuszokat indított Nagybecskerekről, Magyarkanizsáról, Topolyáról, Székelykevéről, Zentáról és Adáról. A jó hangulatról a Tripolszky együttes gondoskodott, amely szinte hagyományosan fellép a VMIK által szervezett bálokon. A szervezők most először iktattak tombolát is a programba. A szervezet a következő bált februárra tervezi.

Teljes cikk


Sajtóviszhang

VMSZ Ifjúsági Fórum - 2008. november 11.

Sikeres volt az újvidéki ifjúsági bál

Az újvidéki Petőfi Sándor MME nagytermében pénteken, november 7-én este telt ház volt a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ által szervezett ifjúsági bálon. Mintegy 400 vendég szórakozott, akik Vajdaság különböző helységeiből érkeztek. A VMIK ugyanis ingyenes autóbuszokat indított Nagybecskerekről, Magyarkanizsáról, Topolyáról, Bácskossuthfalváról, Székelykevéről, Zentáról és Adáról. A jó hangulatról a Tripolszky együttes gondoskodott, amely szinte hagyományosan fellép a VMIK által szervezett bálokon. A szervezők most először iktattak tombolát is a programba. A szervezet a következő bált februárra tervezi.

Teljes cikk


Pillanatkép

Bejelentkezés

Kérdezz

Kérdésedre szívesen válaszolunk!
Kérdésedet itt teheted fel.

Kérdésedet itt teheted fel

E-mail címed:
Kérdésed:

Támogatóink

Tagjai vagyunk: